Taxatie begrippen

Onderhandse verkoopwaarde vrij van huur en gebruik
De prijs die bij een ongedwongen verkoop, vrij van huur en gebruik en op de meest geschikte wijze, na de beste voorbereiding, door de meest biedende partij zou zijn besteed.

Onderhandse verkoopwaarde in verhuurde staat
De prijs die bij een ongedwongen verkoop, in verhuurde staat en op de meest geschikte wijze, na de beste voorbereiding, door de meest biedende partij zou zijn besteed.

Executiewaarde vrij van huur en gebruik
De prijs die uw woning bij gedwongen openbare verkoop, vrij van huur en gebruik, door de meest biedende partij zou zijn besteed.

Executiewaarde bij eigen gebruik
De prijs die uw woning bij gedwongen openbare verkoop, door de meest biedende partij zou zijn besteed, waarbij ervan is uitgegaan dat de koper met het procesverbaal van veiling ontruiming van de onroerende zaak kan bewerkstelligen.

Executiewaarde in verhuurde staat
De prijs die uw woning bij gedwongen openbare verkoop, bij aanbieding in verhuurde staat (met door geldgever gegeven toestemming), door de meest biedende partij zou zijn besteed.

Herbouwwaarde
De waarde van een nieuw te bouwen, soortgelijke woning volgens de nu geldende bouwnormen (voor de opstalverzekering).

De NVM-makelaar/-taxateur en het CRMT
De taxateur van de Nederlands Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen, kortweg de NVM-taxateur, is ingeschreven in het CRMT, Stichting Nederlands Instituut Certificatie en Register Makelaars-Taxateurs onroerende zaken.

De LMV-taxateur en het CRMT
De taxateur van de Landelijke Makelaars Vereniging, de LMV-taxateur, is net als zijn NVM-collega ingeschreven in het CRMT, Stichting Nederlands Instituut Certificatie en Register Makelaars-Taxateurs onroerende zaken.

De RVT-taxateur en het NRVT
De RVT-taxateur is lid van de Vereniging Register Vastgoed Taxateurs, en ingeschreven in het NRVT, Stichting Nederlands Register van Vastgoed Taxateurs.

De VBO-taxateur en het NRVT
De VBO-taxateur in het NRVT, Nederlands Register Vastgoed Taxateurs.